Tuesday, May 11, 2010

Perlu padam atau tidak

Kawan-kawan, terpaksa tulis bahasa pasar sebab tak suka mat salleh yg tak paham bahasa untuk paham entry ni.

Ingat tak entry pasal zahra dah sunat? tak sangka pulak menimbulkan kontroversi. kalau u guys rajin, try browse tengok eh.

so soalan dia, perlu atau tak utk padam/password protected/padam komen saja/buat tak tahu?

ikut hati me, me tak kisah, i mean they dont know what the fuck we are doing here right. but come to think it may lead to many assumption and hate. ohh i tak kisah pasal benci tu, cuma i cant foresee the consequences. will it bring more harm or good thing?

so i need an insight, what should i do? anyone? cara kita fikir lain2 kan..maybe with your thought i can do something right.

khairiah? u as a lawyer what do u think? and all my friends yg lagi ada perasaan concern berbanding hati batu me? :(

kalau rasa tak best nak tinggalkan komen kat sini, email me cadangan anda di aan.andes@gmail.com

thx ya. sayanggg semua (>:D<)

18 comments:

  1. Delete undesirable comments and disable the comment facility.

    These people needs to understand that there are people who are not or don't think like them. If they don't, they ought to.

    ReplyDelete
  2. lebih baik padam aje aan, depa bukan paham pun...tragis nyer tengok ayat ayat depa.

    ReplyDelete
  3. relaks beb...
    white people always think they're damn right in everything.. this is our way of life.
    I do understand their concern but unlike some countries, we do not nip the whole part. depa tu yg dumbass about it.
    yg depa tattoo sampai ke lubang hidung n forehead kita okay ja..
    right?

    ps: jgn delete. biarkan depa tu marah marah.. i like.

    abang brutal :P

    ReplyDelete
  4. babe, ada satu kaunselor ni gitau me, dia ada handle budah bohsia n such. dia found out most of them x sunat.. i xtau la coincidence ke apa.. hmm

    ReplyDelete
  5. aan,

    buat tak tau je.diorg tu bkn tahu apa..

    ReplyDelete
  6. Salam,

    PADAM JER!
    kita tak kacau pun depa punya cara, apa kes nak kacau kita punya cara...

    MUAHAHAHHAHA

    ReplyDelete
  7. yes sis, padam je. mat saleh bodo ni takyah layan. konon seksa baby la. betol2 bodo :D

    so ignore. teruskan blogging! Chaiyok!!! :D

    ReplyDelete
  8. MasyaAllah siannye kat akak... sumenye x paham ape yg Mazhab Syafie amalkan... as far as i concern, perempuan bersunat tu sbb nak bersihkan bahagian tu... n kasi nikmat nnt... akak delete je la.. kalo respon or x wat pape makin pening kepale akak nnt...

    ReplyDelete
  9. looking at the bright side, ur blog has gone international,syg!

    it's ok to leave the comments as it is,aan. at least it gave us the impression of how those people think about us. they dont understand our religion so its quite understanding why they are making such remarks.

    lainlah kalau sesama org islam yg cakap mcm tu, yes, you can be disturbed about it.

    dah aan, cheer up. u as zahra's mom knows best, and im sure u want only the best for her, so be it circumcision or other things, i know you would get all the references before doing anything.

    i mean, just by reading ur blog, i know u dont do it secara tetiba (unlike me,hihi) so dah, derang pun tak baca blog u pun all this while.

    i might be no lawyer or anything, but i would say, lantak pi lah mereka.

    okay, mommy?

    *hugs & kisses for zahra eyh?*

    ReplyDelete
  10. Delete and forget abt it. lps ni sape2 nk komen cannot be anynomous. Diorg tu bongok, suka benar berlagak mcm tau sume benda,
    Take care k. Jgn stress2

    ReplyDelete
  11. perhaps some things shouldn't be posted for all public to view. female genital mutilation is illegal where I live, and so it should be all over the world. if you allow your daughter to be cut and mutilated as you yourself are, then you are in no way a good parent. you are an ignorant human being. don't like it? don't post your whole life or photos of your child on the fucking internet.

    ReplyDelete
  12. rena yang malas nak sign inMay 12, 2010 at 8:25 AM

    jgnla delete entry tu. its a part of zahra's journey being a muslim lady. alah, kita dulu pun sunat apa. tp sbb mak kita tak cter dalam blog, so diorang tak blh nak cakap apa.

    just disable comment function lepas ni. and comment2 tu jgn delete. nanti zahra besar dia blh baca. biar dia tahu yang satu dunia ambik berat pasal kisah sunat dia. hahahaha!!

    and to you.. tolak tepi kata orang. asal kita tahu niat kita buat tu betul n tak salah disisi agama. diorang bukan sama agama dgn kita.

    mwah to zahra n mommy zahra!!

    ReplyDelete
  13. rena yang malas nak sign inMay 12, 2010 at 8:25 AM

    jgnla delete entry tu. its a part of zahra's journey being a muslim lady. alah, kita dulu pun sunat apa. tp sbb mak kita tak cter dalam blog, so diorang tak blh nak cakap apa.

    just disable comment function lepas ni. and comment2 tu jgn delete. nanti zahra besar dia blh baca. biar dia tahu yang satu dunia ambik berat pasal kisah sunat dia. hahahaha!!

    and to you.. tolak tepi kata orang. asal kita tahu niat kita buat tu betul n tak salah disisi agama. diorang bukan sama agama dgn kita.

    mwah to zahra n mommy zahra!!

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. i think you have 2 choices, whether to make them understand, or let them be. deleting the comments isn't going to change anything. they'll still be with their ignorant way of thinking, and that, is sad, very sad indeed.

    ReplyDelete
  16. me rasa u patut padam utk elakkan kekeliruan. and tak penting pun apa yg diorg semua ckp tu, bukan amalan diorg apa diorg tahu pun.

    on the hindsight..ur blog has gone international bebeh! :P

    ReplyDelete
  17. dear lalink,

    tak perlu padam. sebab you tak buat salah. paling penting, dalam negara kita...amalan tu sebahagian dari syarak dan tak termasuk dalam kesalahan jenayah atau sivil.

    kalau diorang nak kata amalan tu berkaitan dengan hak individu la, penganiayaan la, ape la..lantak pi sama depa. provokasi semata-mata.

    cuma kalau you risau hal ni boleh jadikan salah faham, you boleh privatekan entri dengan password.

    ReplyDelete
  18. Thanks all, really appreciate your opinion. It's hard to make them understand. If they really want to understand Islam, they can find the source. Ni saja2 nak menyalak ni, so biar je la.

    ReplyDelete