Sunday, February 28, 2010

:(


We were playing with Zahra in the room when MrComot said he wants to shower upstair and once he stepped out from the room I heard he shouted

"SAYANG SUSU TAK SIMPAN"

I was startled to digest and then I remembered I didn't keep my ebm in the fridge!

And WHEN was I pump it? I was hoping it is 6am because it can only last 4 hours in room temperature, but then I remember I didn't hear Subuh prayer so it must be around 3am! *nanges*

Storing the milk will always be the last as I will do other thing first like washing the pump, boil the water, go to the toilet, etc so that the milk will have the grace period to be in room temp before going into the fridge (it's a bit warm coming out from human) and there are a few nights where I went back to the bed without keeping it in the fridge but I remember before doze off so jumped out the bed and do what I need to do. But last night Zahra woke up right after I washed the pump, so I fed her and fell asleep right away, not remembering about the milk.

Anyway, everybody went chaotic because they know how much I 'sayang' the milk and I asked them to TELL ME the milk is no good anymore - me being denial. I asked them to sniff the milk;

MrComot: My nose kan no so good to smell things
Mom: Bau ok, cuba rasa tengok

Kannn MrComot tak membantu ok.

So I tasted my milk and hmmm it tastes ok I guess. I mean I don't know how my milk should taste like when it's not ok.

But then MrComot said "jangan simpan la..nanti Zahra sakit perut"..I was like, is it? I mean, I THINK Zahra still can take it, tapi takut jugak kalau dia sakit perut, nanti PATIK jugak yang bersalah kan. Lagipun susu tu banyak ok.

Yes, 7oz is A LOT to me because that's the max I ever got in one time pumping session. Kalau tertumpah 1/2oz pun dah nak menangis ok.

But it goes to the sink anyway...Bukan rezeki mommy and Zahra I guess :(

Posted via 5800 from streamyx

9 comments:

  1. sedehnye... i really know how you felt. mmg sgt byk 7oz utk dibuang begitu sahaja ='(

    ReplyDelete
  2. 7oz dah ye production? good!

    jgn ikut buku sgt...
    i mean, i quite often langgar rules.
    if susu terlambat masuk peti, me akan bau then rasa...

    susu badan rasa macam lagu 'pok amai-amai tu'... 'susu lemak manis, santan kelapa muda'
    Azwan byk kali jadi tukang rasa, dia kata sedap... :P

    anyway, tukar rutin lah lepas ni. lepas pam, masuk bekas dan simpan dulu...

    ReplyDelete
  3. em maria pn rs mcm tu sygkan bila buang susu tp sll gak buang sbb aqil minum tak habis..so kena buang jelah susu tu..huhu..

    ReplyDelete
  4. pe kata lepas basuh2 tu, u terus masuk ebm tadi dalam fridge. i slalu buat gitu, so takdelah terlupa..
    klau start meninggalkan sink dan buat benda lain mmg sah akan terlupa.

    sebab ada skali me pump sebelum subuh. nagntuk giler time tu.. so mamai2 gi dapur, pastu solat, then anak bgn, susukan anak pulak.. kita pun tertidur skali. bgn2 dah nak tghari.. mula2 mmg syg nak buang sbb bau n rasa mcm ok je.. simpan jugak la dlm fridge, tapi pastu tak sedap hati, hehe, buang..

    ReplyDelete
  5. 三分之一的人生,可以決定另外三分之二的人生!!共勉哦! ....................................................

    ReplyDelete
  6. Ain Alida,
    Yup..takpela..bukan rezeki kita..

    Tatty,
    I berani langgar the rules, tapi sebab MrComot ni agak mengikut buku haha. Dia dah cakap mcm tu me takut la..mcm kalau Zahra cranky ke malam2 mesti dia tanya me ada makan apa2 panas ke siang tu, kut2 susu me effect. Eii kadang2 me geram tau, terus me cakap, ha pegi la bancuh susu tepung

    m@ri@,
    Kalau susu byk tak sayang sgt kut hehe..me tgh usaha tak berkira sgt ni. Hopefully makin byk aminnn

    mariahafiz,
    Tu la..me kena tukar rutin, bahaya kalau buat last skali. Tapi susu ibu ni mcm susah nak basi kan..lepas tertinggal tu bau mcm ok je, kalau yg bancuh dulu mesti dah bau masam

    ReplyDelete
  7. Yup, EBM Allah jadikan special... me pun kengkadang time perah susu siang kena stop sbb Eiman meragam ke, sedar-sedar dah dekat 2-3 jam tinggal... dalam bilik panas... peh... nak tanak kena rasa lah...

    aniwei, susu lepas baby minum mmg kena buang, takut bakteria...

    TAPI if kita bagi EBM let saya pukul 1, then dia tak abih minum... masih bleh bagi baby abihkan EBM tu if dia nak dalam pukul 2 gitu...

    ReplyDelete